Sunday, March 29, 2009

makan

pagi td sy ke cafe kira2 pukul 9 pg.. mencari sesuatu utk mengalas perut sblm sy mahu ke library krn di sana tiada cafeteria yg sediakan makanan pd hujung mggu..


menu pagi itu.. nasi lemak, bihun goreng, mee goreng, wedges n ln2..








kelihatan seorg pelajar sedang membeli makanan utk kawan2 nya.. mgkin utk 5 org kawan2nya..

sy terpikir..
kenapa time2 exam mcm ni, ada sesetengah mengambil sikap MALAS turun ke cafe utk mengalas perut mereka sndiri.. sanggup mereka beban kan kawan mereka utk beli makanan utk mereka.. semata2 mahu jimatkan masa kita..




berapa byk buku yg bleh kita baca utk tempoh yg sama kita pergi ke cafe utk membeli makanan?

berapa byk kalori yg berjaya kita jimatkan utk tidak ke cafe, membeli makanan?



walaupun itu mungkin tidak membebankan kawan kita... tp sy kira sikap itu perlu diubah...
agak2nya klu makanan tu x perlu dikunyah, mungkin mereka akn memilih utk tidak mengunyah dan menyuruh org len utk lakakan utk mereka..




hey.. why ya, u all terlalu malas.. walau hanya utk makan..?

kita telah diberikan nikmat oleh ALLAH.. Jgn kita tdk tau menggunakan nikmat itu..


kaki utk berjalan.. tangan utk membawa makanan2 itu.. jgn sampai nikmat itu di tarik balik..




2 comments:

taQi said...

rasanya kawan yang tolong beli tu, patut knekan charge rm2 untuk setiap tempahan..hehe

btw,x nak letak shoutbox ke?

aimi said...

betul jgk ea.. charge. keuntungan..
haha..