Thursday, October 21, 2010

blaja jahit..??

one day..
ada jiran datang umah.. nak mintak tolong jahit kelim tepi baju dia..

mak pulak xde kat umah.. and masalah nye plak.. akak yang hantar baju tu nak jahit cepat..

ish ish.. maka daku ngan muka tak malunye berkata "kak.. saya x pandai jahit.. kak masuk la bilik jahit ni.. pahtu kak jahit sendiri la ea.. "

maka selepas itu.. bertitah la akak tu byk2 a.k.a membebel.. "apa nie perempuan tak pandai jahit.. untung tau pandai jahit.. senang nak jahit baju suami ngan anak2 nnti.. upah jahit skrg pun dah mahal.."
aku mengiya kan sahaja segala kata2 itu.. sbb memang betul pun apa yang akak tu kata.. hehe..


ish.. mana nak belajar jahit nie.. nmpak nya lepas nie.. kena la blaja godek2 mesin jahit ma.. setakat nak jahit straight je guna mesin jahit tepi macam gambar kat sebelah ni pernah la jugak aku men2 kat mesin jahit tu.. "tp tu men2 kat kain sendiri.. baju org, xberani nak jahit.. takut rosak.."

tapi.. nak jahit bagi siap sepasang baju tu.. ish ish.. masalah tu..


huhu.. lepas nie kena contact kawan yang buka kelas jahitan kut.. huhu.. kena tanya bila jadual kelas dia.. kut2 bleh celah2 kan.. kelas jahit dia ramai makcik2 yang belajar.. nmpak gaya nya, lepas nie mmg berkawan ngan makcik2 la aku.. hehe..

maka bersiap sedia la ye mesin2 jahit ma.. aku akan cuba godek2 korang lepas nie.. haha..


tapi kalau perempuan tak pandai jahit ker, masak ker... mesti kena bebel.. kalau lelaki x pandai bertukang ker, baiki mesin ker ada ke kena bebel?? hehe.. tak adil..

2 comments:

4f said...

Blajar la jahit k.aimi, untung2 boleh gak tempah,hehe

psss,ada additional skill tinggi skt nilai,hihik ;p

(eh,kt sbaya kn..err)

aimi nadiah said...

85? hehe.. sebaya la kita.. hehe..
tu la.. makin tggi skill makin tggi nilai..
tapi tmpat moden ngan x moden pun ade beza jgk harga..
klu kat kampung baju kurung tempah rm18 je. tapi klu kat bandar.. mahu rm25-35 kan.. ish ish..