Saturday, February 19, 2011

saya dah lupa!!

hari ni sangat sibuk..
pagi td ada sambutan Maulidur Rasul kat kampung nie..
lps tu petang macam biasa kena pergi berniaga..
masa kat gerai tu, tengah2 berniaga..
datang la seorang makcik nie.. bersama ngan anak dia. mgkin dalam darjah 2-4..
perempuan.. comel..

mak cik : nie nak suruh ajar bahasa arab nie.. dia tanya akak, akak mn pandai bhs arab.
saya: eh, kak.. kita pun bukan pandai sgt.. lama dah tgl bahasa arab.. setakat buku tu kitabun, pensel tu qalam.. saya tau arr..
mak cik: buleh lar tu..

budak kecik tu pun kuarkan buku dia..
nasib baik senang..
pasal anggota badan dan alat2 menulis.. fuh.. nasib baik budak tu bawak buku teks, buleh la saya rujuk dan tlong dia jawab soalan..

tapi lepas tu saya fikir..
apa yang telah saya belajar masa matrik uia dulu? huhu.. saya banyak tak ingat..
tu la.. xde keberkatan masa belajar dulu.. sbb tu x ingat..
dulu pernah fail mid test arab.. lps tu, lect bhs arab saya suruh saya siapkan soalan dlm buku teks.. separuh.. dlm 150-300 page.. huhu.. cuti mid sem saya sibuk ngan bhs arab masa tu..
hehe.. tapi tanpa ustaz.. xde la saya dpt result ok utk bahasa arab tahap dua...
tanpa ustaz.. saya xde la faham sket2 bahasa AL-QURAN nie..


MARI KITA SEMUA.. BELAJAR BAHASA AL-QURAN INI. w,pun guna buku latihan budak tadika.. sekurang2 nya kita tahu.. bila waktunya lebah di sebut dlm AL-QURAN ketika kita membaca kitab suci itu... atau kita tahu yang kita sedang membaca kisah alam yang indah ini dalam AL-QURAN itu..



p/s: dulu anak makcik yang lain suruh saya ajar matematik form 5 kat ank dia, kat pasar jgk..
nie ajar  bahasa arab plak.. rasanye bleh buat part time jd cikgu tuisyen yang multipurpose kat anak2 peniaga pasar nie.. hehe..

2 comments:

Cik Ezy said...

saye balaja bhse arab mase form 1 hngge form 3..
tp skrg dh xingt.. dh lame tgl..
haha..
best sbnrnye blaja bhse arab..

aimi nadiah said...

ezy.. kita yg pelupa.. hukhuk..