Monday, March 28, 2011

bertunang xperlu dihebohkan..

ada terbaca sebuah buku.. tertulis di dalam buku itu..


"rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) pernikahan." {Riwayat Ahmad daripada Abdullah bin Zubair Radhiyallhu 'anhu, dan di sahihkan oleh al-Albani didalam Irwa' al -Ghazali.}


mula2 baca.. dalam hati berkata..  "eh.. biar betul.. patut la ramai yang senyap2 bertunang.. tup2 kawin.." 


masa tu terbayang sorang dua kawan, yang xgembar gemburkan pasal bertunang.. x mcm setengah org.. letak gmbr kat fb, status kat wall fb.. pahtu publish status enggaged..






krn excited utk mengatahui reasons sesuatu yang saya baru ketahui... saya menggoogle internet bagi memastikan perkara ini, selain membaca sebab2 yang di nyatakan di dalam buku itu..






kebaikan @ sebab @ hikmah @ faedah yang pertama:

ulama menegaskan antara sebab utama pertunangan itu tidak dihebah2kan ialah kerana untuk menjaga nikmat pertunangan itu daripada dirosakkan oleh hasad dengki manusia.. 

biasalah manusia.. bila tgk seseorang dpt berita baik, pasti ada suatu yang buruk di dalam hati..



yang kedua


merahsikan pertunangan ini dapat menjadikan kita terkawal dari melakukan sesuatu yang buruk.. kerana hakikatnya seorang lelaki dan perempuan yang bertunang masih asing dan sedang berada di medan ujian mengawal diri dan nafsu.. bimbang sekiranya tiket pertunangan ini menyebabkan mereka bebas melakukan apa saja..



p/s: Islam itu memang indah, harum, suci.. pasti ada sesuatu sebab yang tersembunyi setiap suruhan atau larangan..

5 comments:

Cik Ezy said...

tkot jgk kalo heboh2 kn tunang last2 xjdk kawen..
baek diam2 je kn..;)

aimi nadiah said...

tu la.. malu kan.. mintak jauh..

Cik Ezy said...

kene tag! jeng3..

http://lemonribena.blogspot.com/2011/03/gajah-pinks-story-lucky-draw.html

aimi nadiah said...

ok.. jap nk gi ambik..

.:sweet honey:. said...

ermm...sy pun terhebahkan ttg ptunangan sy..sy tau psl x boleh hebahkan ttg ptunangan pun lps sy dah btunang.tekejut gak.tpi nk wt cmner bnda dah tjadi..huhu..
alhmdlh jdoh kami pjg..now dah kwen.. :)