Saturday, April 4, 2009

kenangan ~ praktikal

short sem bg students uia ialah musim praktikal..
so for this coming short sem.. batch 052, 053, 061, 062 akan bt latihan prkatikal..

so, tergerak di hati nk cite psl my experience ms praktikal dl..

utk bekalan adik2 junior yg nk praktikal for this coming short sem..



sy menjalani latihan praktikal di jabatan meteorologi malaysia, kuantan.. kat mn tu ea.. kat gambang, dlm kem TUDM...

bersama2 ngn j hamzah n fiza(muar)..


mula2 nk masuk kawasan keje nie..

kena berenti kat pndok provos TUDm dl.. kena ambik pass masuk.. senget btl.. gatal plk tu diorg nie.. mcm jenis x nmpak perempuan.. tp ader jgk yg baik.. yg jenis nakal2 tu sket jer..


fisrt task kena bt bl msk opis kena key in data wearther utk tiap2 hr.. nie mcm dah jd keje harian ler.. bleh tau wearther seluruh m’sia nie mcmn.. hehe.. data ni utk kira key performance indicator (KPI) service yg MMD bt..


pahtu br lar bt keje lain2..


klu officer kat cini suruh bt forecast weather utk negeri phg, klantan n trg br lah buat.. biasanyer kena siapkan before 11 a.m.. nk forecast weather nie kena tgk byk benda.. arah angin, tompokan awan, taburan ujan, humidity.. mcm lg la..

KDG2 KENA BUAT CODE UTK tudm terbang.. tp wit observation n guided la.. nnt x pasal2 ade kapal terbang terhempas..

hehe..


pahtu br lar bt keje2 ln lg..
kdg2 xder keje pun..

cuma time tu sibuk psl ISO and kena bt KPI..

byk jgk lar kena bt.. huhuhu.. smpai lupa mkn tghari… huhu.. sebut ISO ni mcm2 lar kena bt.. report ISO, Graph customers feedbacks..

KPI plak byk kena kira.. coding utk org TUDM terbang la, coding ade tiga jenis.. ARFOR, ROFOR, TAFOR.. smpai skrg x leh nk beza lg ape tu ARFOR, ROFOR, TAFOR.. tau nm panjang je.. tp mcm dah lupa..

Phtu kena kira upper air wind chart.. upper wind chart nie mcm peta malaysia.. pahtu kat point2 tertentu ade arah angin dia..

tp lepas ISO n KPI kena anta dah x byk keje.. bleh rest.. hehe..


tp best lor duk cini..


opismate pun baik.. blaja mcm2 dr diorg.. thanks encik2 n akak2 kat opis..

miza, milah, mazurin, bayah, kak nita, cik sally, en wan, en lan, en brahim, en kamsan,pn nana, en mad noor, en hamzah, en lim, en zul, en basir, en tapa, en adnan, en ghazali, en nazri, en ishak, en mumim, en hamzah n kak faridah n ln2..


rsnye kat situ sy x pn apply optics , financial math, statistik.. tp apply knowledge of mathematics.. sbb kira byk benda..

klu optics pun.. sistem yg kira.. sbb radar yg digunakan utk detect tahap berat awan pun guna sistem.. radar nie apply teori pasal reflection.. since bl gelombang yg radar tu anta kena awan, so, dia akan reflect berat awan tu mcmn..

lg satu, teropong yg di gunakan utk kira kelajuan belon yg dilepas kan.. belon nie dilepas kan utk kira kelajuan angin.. utk kira nie, kita pakai focal length.. focal length nie kita adjust kat teropong tu.. selagi nmpak belon kat teropong tu, selagi tu lar kita tgk focal lenght dia n masa dia.. so, bleh lar kita tau kelajuan belon tu..

tp ms praktikal tu, kitaorg x bt pun yg belon tu.. kitorg x cukup mahir.. nnti x pasal weather satu negara salah kira..

pesanan utk junior2.. ms praktikal byk benda yg kita bleh blaja.. suasana kerja yg mungkin kita x pernah tau..

ms nie la, nk apply knowledge n blaja lg byk knowledge..

ilmu bkn pasal blaja pun bleh.. org2 kat opis nie, kdg2 suka bg nasohat.. nasihat nie laa yg sy rasa amat bermakna..

p/s: kpd junior.. rasanyer korang bleh dah kut start mintak senior punyer report punyer report praktikal.. nnti ktorg dah blah.. xde sources plk korg.. klu xnak cntoh, xpe.. hehe..

5 comments:

sifaza said...

dah mntk pun kak amy...hehe..
skrg nk mntk kak amy punye pulak...boleh??

aimi said...

haha.. bleh2..

tracy adeline said...

saya ambik kos matematik pengurusan. blaja calculus, algebra, fuzzy, simulation, forecasting n . .. sesuai x apply kat tpt praktikal akak tu? sbb next sem dah start praktikal. tp x pasti mana tpt yg sesuai utk praktikal. sbb kos kitaorg ni kos bru.

aimi said...

klu ade math ngn fizik.. lg okay rasa keje citu.. tp math je pun okay..

As- neechan said...
This comment has been removed by the author.